Een huisdier tegen eenzaamheid

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 14:09

Medio Juni vroeg een inwoner van Laren Anne-Marie te helpen bij het nagels knippen van zijn hondje. Uiteindelijk bleken er een aantal zaken te zijn die aandacht behoefde. Door de inzet van onze stichting heeft dit hondje medische zorg ontvangen en is er door het baasje een oproep gedaan naar Versa Welzijn om vrijwilligers te werven die zijn hondje uit kunnen laten. Dit zijn zulke mooie situaties waarbij alle partijen heel gelukkig worden!

Het is wel erg belangrijk dat de eigenaar goed voor het dier kan zorgen. Gebrek aan kennis, lichamelijke beperkingen of geldproblemen kunnen ervoor zorgen dat het dier niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Dat is slecht voor het dier, maar is vaak ook voor de eigenaar een bron van zorgen en schuldgevoel. Het gevoel ‘een goed baasje’ te zijn kan veel voldoening en meer gevoel van eigenwaarde geven, maar als dat niet lukt ontstaat een gevoel van falen en onvermogen.

Wat heeft het dier nodig?
Kijk ook wat de behoeften van het dier zijn. Een hond wil elke dag zeker vier keer naar buiten, de kat wil jaagspelletjes kunnen doen, de hamster heeft overdag rust nodig, en zo heeft elk dier zijn eigen wensen. Die moeten passen bij het leven van de eigenaar.

Andere overwegingen
Zo zijn er nog veel meer factoren om mee te nemen. Hoe oud wordt het dier en kan men al die tijd goed voor hem zorgen of is er iemand die de zorg voor het dier wil overnemen als het zelf niet meer gaat? Is de leefomgeving geschikt voor het dier en veroorzaakt het geen overlast? Hoe duur is het dier in onderhoud? Aanschafkosten zijn snel duidelijk, maar de jaarlijkse kosten lopen snel op. En kunt u een spaarpotje maken voor als het dier ziek wordt?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.