De dagelijkse verzorging

Dieren houden is ontzettend leuk! Alleen waar veel mensen zich in vergissen is het werk wat het met zich meebrengt. Dat is ook de reden dat dieren uiteindelijk toch maar weer worden weggedaan. Daarom vinden wij het belangrijk dat mensen beseffen dat wanneer ze aan dieren beginnen dat het geen meubelstuk is, een dier kost tijd en geld, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ook al regent het de dieren moeten verzorgt worden. Daarom willen wij jullie een kijkje geven in het dagelijkse werk op het Geitenweitje.

 

Doordeweeks gaat mijn wekker om 6.15 uur. in de ochtend heb ik de tijd nodig om voor schooltijd de dieren te hebben voorzien van hun ontbijt, naar de wei brengen en controleren of alle dieren in orde zijn. 

Rond half 8 op doordeweekse dagen ben ik op het geitenweitje samen met mijn zoon en Sam, onze hond.

De pony's gaan van hun stal/paddock naar de wei (in de zomer: de zomerweide en de overige tijd thuis op het geitenweitje. Ze krijgen hun ontbijt (graszaadhooi) check altijd het water (dit ververs ik iedere dag). 

 

Dan gaan we de geiten en schapen voorzien van hooi (in de zomer hebben ze vers gras, maar als dit opraakt voeren we ze bij met hooi) ik check het water en het draad en kijk even of alle kippen/eenden/fazant/Konijnen aanwezig zijn.

 

Als alle dieren de ochtendronde erop zit, gaan we Sam uitlaten en naar huis.

 

Rond 15uur op doordeweekse dagen (woensdagmiddag rond 13,30 uur) zijn we altijd op het geitenweitje te vinden. Dan beginnen we met het schoonmaken van de stallen. In de pony stal word dagelijks de mest verwijdert (zo nodig opstrooien) en 1 keer per week wordt de stal helemaal leeggehaald en voorzien van nieuw stro.

De paddock van de pony's wordt ook dagelijks geharkt.

 

Dan wordt de geitenstal nagelopen en zo nodig opgestrooid, voor de geitenstal wordt het aangeharkt en het terras wordt geveegd. Ook is het dagelijks bij ons op stal eieren zoeken, omdat de dieren vrij rondlopen vind je eieren op de raarste plekken, erg belangrijk om ze dagelijks weg te halen want we willen geen kuikens.

 

Dan worden alle water emmers ververst en schoongemaakt.

De eendenbak doen we meestal 2 keer per week legen en opnieuw vullen.

 

Als we deze klusjes hebben gedaan, gaan we het weiland van de pony's schoonmaken. Dagelijks wordt de mest opgeruimd en geharkt waar nodig.

 

Als alle verblijven en weide schoon zijn gaan we het voer vast klaarzetten. Hooinetje van de paardjes vullen en zorgen dat we rond 17 uur alle dieren kunnen voeren.

 

Na al het schoonmaakwerk gaan we de pony's poetsen en rijden, wandelen of longeren. Truus vind het ook fijn om geborsteld te worden, en er wordt  geknuffeld met de dieren die daar behoefte aan hebben.

 

Rond 17 uur-17.30 uur is het voedertijd, dit is altijd een feestje! alle dieren worden voorzien van hun avondmaal, de pony's gaan weer naar hun stal met paddock en na het eten heerst er een heerlijke rust en kan iedereen heel rustig uitbuiken in zijn schonen verblijf!