Gooi en Eemlander 22 februari 2023

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 10:59

’Ik zeg niet voor niks: dieren niet voeren!’ Beheerder Anne-Marie van Het Geitenweitje is kapot van dood schaap Kato. ’Dit was zo onnodig’

Anne-Marie Le Buhan met de achtergebleven bewoners van Het Geitenweitje. Links schaap Dombo dat zijn maatje Kato kwijt is.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Mirjam van Twisk

 

Dinsdag 21 februari 2023 om 19:28

 

LAREN

„Ik snap echt niet waarom er mensen zijn die denken dat een voerverbod niet voor hen geldt.’ Anne-Marie Le Buhan van Stichting Het Geitenweitje in Laren is niet alleen ontzettend verdrietig, maar ook boos omdat zij maandag haar schaap Kato (12) heeft moeten laten inslapen nadat iemand het dier slecht voer heeft gegeven. „Dit was zo onnodig.”

Op het hek van Het Geitenweitje aan de 2e Ruiterweg hangen meerdere borden met daarop de tekst: ’Niet voeren’. Dat lijkt duidelijk, maar kennelijk niet voor iedereen. Want vorige week dinsdag kreeg een van de bewoners van Het Geitenweitje, het Drentse heideschaap Kato, iets gevoerd dat haar dood zou worden.

Le Buhan: „Woensdag wilde Kato niet eten. Dat vond ik al verontrustend. Vrijdag dacht ik: ’Dit gaat echt niet goed’ en heb ik de dierenarts laten komen. Ze kreeg injecties en medicatie tegen koliek en daar leek ze het weekend wat van op te knappen. Dat gaf hoop, maar maandag ging het toch helemaal mis. Ze kon niet meer opstaan en had vreselijke diarree. Uiteindelijk heb ik in de namiddag moeten beslissen om haar te laten inslapen”, vertelt de beheerder met tranen in haar ogen.

Onnodig

„Kijk, dat je dieren moet laten inslapen omdat ze oud zijn, dat is logisch. De stichting vangt voornamelijk oudere dieren op, die dan op een dag overlijden. Maar dan hebben ze een mooie tijd gehad en ze sterven een natuurlijke dood. In dit geval was die dood zo onnodig. En dat doet zeer. Ik heb er letterlijk pijn in mijn buik van.”

Le Buhan weet wie Kato het schadelijke voer - slecht ruwvoer en brood - heeft gegeven en zal woensdag met de wijkagent overleggen wat haar nu te doen staat. Ze wil er nog niet veel over zeggen, maar het gaat om iemand die al vaker door haar is gewaarschuwd.

„Kato was een vrolijk, gezond schaap dat nog een jaar of zes had kunnen blijven leven. Ze kwam hier toen ze nog heel jong was en we hebben haar met de fles grootgebracht. Sindsdien was ze het maatje voor ons andere schaap, Dombo, waarmee ze dikke vrienden werd. Dombo is maandag, toen het met Kato zo slecht ging, de hele dag bij haar gebleven. Na haar overlijden heb ik Kato op haar vaste plekje in de stal gelegd, zodat Dombo en de andere dieren afscheid konden nemen. Hoe het nu verder gaat met Dombo moeten we afwachten. Dat heeft z’n tijd nodig.”

Sober

Le Buhan legt uit waarom het ondeskundig voeren van dieren geen goed idee is. „Dit soort schapen moet je heel sober houden. Ze krijgen van mij geanalyseerd ruwvoer dat goed past bij hun behoefte, aangevuld met een klein beetje brokken in de avond. En daar doen ze het goed op. Zodra van dat dieet wordt afgeweken, dreigt verzuring van de pens.”

„Het is gewoon niet goed om dieren, en herkauwers in het bijzonder, luxe voedsel te geven. Mensen zeggen dan ’Mijn kind vindt het zo leuk’ of ’Dat ene broodje of handje gras wat maakt dat nou uit’. Zij zullen heus goede bedoelingen hebben, maar ze realiseren zich niet dat er meer mensen zijn die dat ’ene broodje’ geven en dat de gemeente wilde bloemen tussen het gras zaait die giftig kunnen zijn voor dieren. Het resultaat is zieke dieren die zich ellendig voelen. Dus doe het gewoon niet.”

Niet de eerste keer

„Ik kan het dagelijks uitleggen, maar mensen luisteren niet.” Het is dan ook niet de eerste keer dat de beheerder van Het Geitenweitje te maken krijg met dieren die ziek worden van voer dat zij van het publiek krijgen. „Tot nu toe heb ik die dieren er altijd doorheen kunnen slepen, maar deze keer lukte dat niet.”

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.